İnsanların evlerde yoğun bir şekilde kullandıkları klimalardan hareketle ısı pompalarının çalışma prensibi anlaşılabilir. Örneğin ısıtma yapan bir klima, dış ortamdan ısıyı çekerek soğutucu akışkanlarla iç üniteye taşıt ve ısıyı evimize atar.
Fakat burada aklımız şu soru gelmektedir. Dış ortam daha soğuk olduğu halde klima veya ısı pompası nasıl dış ortamdan ısı alabiliyor?
Fizik kuralları gereği ısı yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru geçiş yapar ama ısı pompası cihazı bunun tam tersini yapıyor. İşin sırrı içinde bulunan kompresör ve soğutucu akışkanda, eğer ki soğutucu akışkanı dış ortamdan daha düşük sıcakta, dış üniteye ulaştırırsanız dış üniteden ısı çekebilirsiniz. Bunu da kompresör gazı sıkıştırarak yapmamızı sağlıyor. Basitçe düşünecek olursak. Elimize bir deodorant şişesi aldığımızda şişenin sıcaklığı ortam sıcaklığındadır ama deodorantı koltuğumuzun altına sıktığımızda içindeki basınçlı gaz birden genleşir ve soğukluğu hissederiz. Soğukluğu hissetmemiz, gazın vücudumuzdan ısı çektiği anlamına gelmektedir.